piektdiena, 2010. gada 26. februāris

Par krīzi, bezdarbu un visu pārējo dzīves realitāti

Kaut kad ap gadumiju zviedru televīzijā noskatījos vairāksēriju dokumentāro filmu par zviedru autoindustrijas krahu. Filma patiesībā nebija par auto, bet gan par cilvēkiem, kas krīzes pēdās paliek ”pāri”. Tajā brīdī, kad es kopā ar tasi tējas un šokolādi biju tā labi iejutusies bez darba palikušo filmas varoņu ādās un izbaudīju psiholoģiskā aizsargmehānisma ”viņiem tur otrā krastā ar iet slikti” radīto maldīgo drošības sajūtu, filmu pēkšķi pārtrauca kaut kādi kadri ne īsti par tēmu un teksts ”Nu jā, bet ne tikai mums te Zviedrijā slikti, viņiem tur Latvijā iet vēl sliktāk.” Īsāk sakot, arī zviedri bija kaut ko dzirdējuši par psiholoģisko aizsargmehānismu ”viņiem tur otrā krastā ar iet slikti” un tādējādi brutāli atgrieza mani reālajā dzīvē uz planētas Zeme, valstī Latvija un ekonomiskās krīzes skavās.

Pat tikai pārlaižot paviršu skatu kvalificētā darbaspēka vakanču lauciņam ir redzams, ka pārdevēji/ tirdzniecības speciālisti ir pieprasītākā prece nr. 1. Viens no godīgākajiem sludinājumiem, kāds pēdējā laikā ir redzēts, vēsta:
Meklēju pērli, kas ar minimālām izmaksām varētu uzrādīt maksimālus realizācijas apjomus.

Patiesībā lielākā daļa sludinājumu cenšas pateikt tieši to pašu, tikai ietērpjot to daudzpunktu prasību un pienākumu sarakstā. Klienti kļuvuši par tādu deficīta preci, ka brīžiem rodas aizdomas, ka viņi tiek paslepus tirgoti, tāpat kā savulaik vergi. Kā tad lai citādi izprot tekstus, ka darbā aicina ĪPAŠO KLIENTU TIRDZNIECĪBAS SPECIĀLISTU un LIELO KLIENTU PĀRDOŠANAS SPECIĀLISTU? Problēma ir apstāklī, ka pārdevēju-pērļu jau izplatījumā nekļūst vairāk tikai tāpēc, ka krīze, un tiem, kas savā sirdī nejūtas kā pērles, bet kā cilvēks parasts mirstīgais nekas cits neatliek kā rakties tālāk pa visai kārno darba piedāvājumu vadziņu.

Tāpat web dizaineri un programmētāji, šķiet, ir pieprasīta manta, diemžēl par web dizaineri vai programmētāju ar pieredzi arī vienā dienā nekļūsi. Kas paliek pāri? Mazāk respektablos darba sludināšanas iestādījumos čum un mudž no klasiskajiem ”Pelniet 4000Ls mēnesī no mājām. Nepieciešams tikai dators ar Interneta pieslēgumu.”, kā arī vēl joprojām tiek meklētas masieres, kurām nav nekas jāsajēdz no masāžas, bet obligāti ir jābūt jaunām un pievilcīgām.

Nē, nu nenoliedzami, ka dažkārt parādās arī kādi mirstīgiem cilvēkiem domāti darba piedāvājumi, tikai kādas dīvainas apstākļu sakritības pēc to parasti pamana vēl kādi aptuveni 120 prasībām atbilstoši pretendenti.

Jāiet būs paskatīties, vai Zviedrijas televīzija nepiedāvā vēl kādu potenciāli nervus nomierinošu dokumentāro filmu. Par jauniešu bezdarbu Zviedrijā, piemēram.

P.s. Daži reāli un nedaudz jautri darba piedāvājumi garastāvokļa uzlabošanai:
  • Tiek meklēta mīļākā sekretāre.

  • Vajadzīgs operators, uz veļas mašīnām – vīrietis.

  • Vajadzīga pavāre ar darba pieredzi sestdienās, svētdienās.

  • Meklejam sekretari kura prot rīkoties ar datoru un ta programmām.

  • Vajadzīgs jumiķis. Jumtu un lāsteku novākšana no Rīgas skolām un bērnudārziem.

4 komentāri:

  1. Šitais arī labs:)
    Piedāvājam darbu fiziski spēcīgiem cilvēkiem, kas varētu rakt slapju sniegu no jumta.
    Pie jumta piesiesim, atalgojums ap Ls 30 dienā (atkarīgs no padarītā).

    Ja esi 99 skatītājs, vari nezvanīt.

    AtbildētDzēst
  2. "vēlama obligāta pieredze" :)

    AtbildētDzēst
  3. Zolīdam kungam Jelgavā ir vajadzīga mājsaimniece privātmājā, kas būtu arī mīļa draudzene. Samaksa- 3 Ls dienā. Rakstīt tikai sms. Izskatīšu visus piedāvājumus.

    AtbildētDzēst
  4. Vajadzigs autoelektriks, kas zin amerikaņus ja kas var palidzet citiem servisa. varam solit 150 ls a talak redzesim, ludzu SV uz emailu.

    AtbildētDzēst