piektdiena, 2010. gada 19. februāris

Portāls Latvija.lv jeb e-pakalpojumu tests

Beidzot arī es savā dzīvē nonācu līdz brīdim, kad laiks izmantot portālu latvija.v un tā populārāko e-pakalpojumu Dzīvesvietas deklarācijas iesniegšana. Svētdienas vakarā (e-vides privilēģija!) pirmoreiz mēģinot gan saņemu kļūdas paziņojumu. Nu nekas, lienam lapā dziļāk, atrodam citu linku par šo pašu tēmu, autorizējamies ar Internetbanku un viss notiek. Tiesa gan neparādās pakalpojuma pabeigšanas datums, bet, īsti nepārzinot sistēmu, tas liekas normāli.

Pēc pāris darba dienām aile “Pabeigts” pie pakalpojuma joprojām stāv tukša. Jāpārbauda, vai dati ir aizgājuši, kur vajag. Izmantoju e-pakalpojumu “Pārbaude, vai personai ir spēkā reģistrācija dzīvesvietā norādītajā adresē”. It kā šajā pakalpojumā jāaizpilda baisi daudz ailīšu, bet sarkanā zvaigznīte tikai pie pāris ailēm. Būdama slinks cilvēks tikai tās arī aizpildu. Parādās info, ka neesmu deklarēta konkrētajā pilsētā. Palieku nervoza. Ieskatos Twitterī http://twitter.com/portalslv, kur tikko (burtiski dažas minūtes atpakaļ) parādījies mistisks ieraksts ”E-pakalpojumu "Mani dati Kadastrā", "Manā īpašumā deklarētās personas" un "Dzīvesvietas deklarācijas iesniegšana" darbība atjaunota!” Lieki teikt, ka nekur nav ne mazākās info, kad un kādā veidā šie pakalpojumi vispār pārstājuši darboties.

Drošības pēc nodeklarēju dzīvesvietu vēlreiz, ja nu gadījumā info tomēr nav aizgājusi. Tad izmantoju citu (trešo) e-pakalpojumu ”Mani vai manas pārstāvētās personas dati Iedzīvotāju reģistrā”. Kāds prieks un kāda laime! Izrādās esmu deklarēta vajadzīgajā adresē (par spīti tam, ka Dzīvesvietas deklarācijas iesniegšana e-pakalpojumu pārskata tabulā vēl joprojām neuzrādās kā pabeigta). Vēlreiz atgriežoties pie e-pakalpojuma “Pārbaude, vai personai ir spēkā reģistrācija dzīvesvietā norādītajā adresē” atklāju, ka laikam visa problēma jau sākotnēji bija iekš tā, ka šajā e-pakalpojumā jāaizpilda visas baisi daudzās ailes (t.i. ne tikai tās, kas ar sarkanu zvaigznīti apzīmētas), lai nonāktu pie pareiza rezultāta. Tas nozīmē, ka iespējams, saņemot maldīgu info no šī e-pakalpojuma, esmu nevajadzīgi nodeklarējusi dzīvesvietu divreiz, bet gan jau neviens no tā necietīs. Pie tam abi šie mani deklarācijas iesniegšanas pakalpojumi vēl joprojām (5 dienas pēc 1.pakalpojuma uzsākšanas) uzrādās kā nepabeigti. Tomēr vajadzīgā info līdz attiecīgajām iestādēm ir aizgājusi un tas priecē.

Pie reizes intereses pēc paskatos, vai taisnība portālā apgalvotajam, ka tur pieejama info par 1279 pakalpojumiem. Pamēģināju nokļūt pie valsts amatpersonu deklarācijām neejot caur VID mājas lapas labirintiem, bet, patiecoties tam, ka linki nav klikšķināmi, tas aizņēma gandrīz tik pat laika kā ejot tieši. Lai arī info par 2009.gadu būs apkopota tikai pēc pāris mēnešiem, paskatījos vēsturiskus datus, kādas algas saņem daži pazīstami tiesneši. Secināju, ka medijos izskanējusī info par lielajām algām ir taisnība. Sajūtas, ko tas raisa, var diagnosticēt ne tik daudz kā latviešu skaudību parasto, bet drīzāk kā pārdomas par cilvēku neticamo rijību. Tomēr jautri, ka VID informācijas izzadzējs publisko slepenu info par pašvaldību uzņēmumu darbinieku algām, kamēr info par valsts amatpersonu algām Internetā pieejama jau daudzus gadus, bet neviens pat tā īsti nav centies izmantot šos datus, lai kaut ko atmaskotu. Aizliegtie augļi jau vienmēr garšīgāki, vai ne?

1 komentārs:

  1. Esmu šodien laimīgs, paldies Lapo Micro Finance par man piešķirto aizdevumu. Mēģinot saņemt aizdevumu, es tiku vairākas reizes maldināts, līdz sastapos ar Lapo Micro Finance, kas man izsniedza aizdevumu 23 000 USD vērtībā, lai rūpētos par slimo bērnu. Ja jums šodien nepieciešams īsts aizdevējs, sazinieties ar Lapo .Sazinieties ar e-pastu: lapofunding960@gmail.com
    Whatsapp +447883183014

    AtbildētDzēst